Weeefiner testauslaitteisto rakennetaan merikontin sisälle, ja on siten helposti siirrettävissä asiakkaan sijainnin mukaan.

Suomen Biovoima Oy ja Weeefiner Oy ovat sopineet yhteistyöstä täysin uudenlaisen kriittisten metallien talteenottojärjestelmän valmistamisen ja kaupallistamisen osalta. Ratkaisun käyttökohteet kattavat laajalti eri teollisuudenalat kaivosteollisuudesta jätevesien puhdistukseen, ja sen kautta saavutettavat kiertotaloudelliset hyödyt ovat parhaimmillaan erittäin merkittäviä.

Konttirakenteisen testauslaitteiston toteutus istuu Biovoiman ydinosaamiseen ja asiakaskuntaan

Biovoima toteuttaa Weeefinerille teollisen kokoluokan testauslaitteiston toteutussuunnittelun sekä parhaillaan käynnissä olevan valmistuksen. Tulevaisuudessa yhteistyö on tarkoitus laajentaa myös kaupalliseen puoleen.

‒ Näen yhteistyömallin erinomaisena, sillä meillä on vahva osaaminen modulaaristen, konttirakenteisten prosessilaitekokonaisuuksien suunnittelusta ja valmistuksesta. Lisäksi ratkaisu istuu täydellisesti olemassa olevaan tuoteportfolioomme sekä asiakaskuntaamme, jossa uskon sen herättävän paljon kiinnostusta. Kokoonpano tuo samalla mukavasti lisätyötä tuotantopuolellemme, kuvaa Biovoiman toimitusjohtaja Eero Tilsala.

Innovatiivinen ratkaisu arvometallien talteenottoon

Weeefiner on Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella syntynyt yritys. Sen perustajat ovat kehittäneet vuodesta 2017 lähtien mullistavaa teknologiaa, jolla prosessi- ja jätevesistä saadaan otettua talteen arvometalleja kuten kultaa, sekä harvinaisia maametalleja kuten tuulivoimaloiden ja sähkömoottoreiden valmistukselle tärkeää neodyymiä. Teknologialla voidaan myös poistaa haitallisia metalleja esimerkiksi kaivosten sivuvirroista, jotka muuten jäisivät joko hyödyntämättä tai päätyisivät kuormittamaan luontoa.

Ratkaisu perustuu 3D-tulostettuihin tietylle alkuaineelle selektiivisiin suodattimiin, joihin veteen liuenneet alkuaineet sitoutuvat. Weeefinerin teknologiajohtaja Elmeri Lahtinen kertoo, että kriittisten metallien tarve maailmassa lisääntyy koko ajan, mutta varannot itsessään hupenevat tai tuotanto keskittyy maihin, mitkä voivat rajoittaa kansainvälistä saatavuutta. Siksi niiden uudelleenhyödyntäminen on tärkeää.

‒ Esimerkiksi elektroniikkaromun käsittelyn sivuvirroista voi siepparillamme ottaa talteen kultaa, hopeaa, platinaa ja palladiumia. Sähkö- ja elektroniikkaromu on pian maailman suurimmaksi kasvava jätevirta, ja sen kiertotaloudellinen potentiaali on valtava, erityisesti harvinaisten metallien kohdalla, selittää Lahtinen.

Teollinen pilottikontti valmistuu kovaa vauhtia Jyväskylässä

Nyt rakennettava teollisen kokoluokan testauslaitteisto on konttiratkaisu, joka on helppo kuljettaa asiakkaan luo eli sinne, missä erotettavat vedet ja materiaalit sijaitsevat. Kokoonpano toteutetaan Jyväskylässä, ja laitteisto on valmis toukokuun aikana.

Tuote on suunniteltu siten, että testausreaktoreja voidaan modulaarisesti vaihtaa asiakkaan prosessiveden ominaisuuksien mukaan. Näin optimaalinen erotustehokkuus saadaan määritettyä ennen kuin asiakkaalle rakennetaan ja toimitetaan heidän oma teollisen kokoluokan laitteistonsa, jonka tilaukseen pilottiajo toivottavasti isossa osassa testauksia johtaa, kertoo suunnittelusta ja valmistusprosessista vastaava teknologiajohtaja Toni Hiltunen Biovoimalta.

Testiajot mahdollisia jo kesällä 2021

Tavoitteena on, että jo tänä kesänä laitteisto kiertää ympäri Suomea nestevirtojen testauksessa.

Yksi tuotteen eduista on, että vaikka sen ydinteknologia eli 3D-suodattimet teknisesti huippumoderneja, ovat ne silti kohtuullisen edullisia valmistaa. Siten teollisen mittaluokan asiakaskohtaisten laitteistojen takaisinmaksuajat tulevat useassa projektissa olemaan varmasti houkuttelevia, kuvaa Tilsala Biovoimalta.

Mikäli testiajo kiinnostaa, ota yhteyttä niin jutellaan lisää!


Lisätietoja:

Elmeri Lahtinen
Weeefiner Oy, teknologiajohtaja
+358 40 559 2666
elmeri.lahtinen@weeefiner.fi

Eero Tilsala
Suomen Biovoima Oy, toimitusjohtaja
+358 40 514 7047
eero.tilsala@biovoima.fi


Aiheesta muualla:

Keskisuomalainen: “Kriittisten metallien talteenottoon teknologiaa kehittänyt jyväskyläläinen Weeefiner ja Suomen Biovoima kumppaneiksi”

Tekniikka & Talous: “Kulta, platina ja palladium talteen vesivirroista – suomalaisyhtiö kehitti 3d-tulostettavan materiaalin metallien talteenottoon”

Jyväskylän Yliopisto: “Jyväskyläläiseltä WeeeFINerilta merkittävä ratkaisu globaaliin ongelmaan – sijoittajiksi Unifund ja Hanki Development”

Osto & Logistiikka: “WeeeFINer-suodatin nappaa kriittiset metallit talteen”

Keskisuomalainen: “Arvometallit talteen ja haitta-aineet pois – Jyväskylän yliopistossa syntynyt yritys kehitti uuden teknologian, jolle odotetaan läpimurtoa maailmalla”


Biovoiman muut uutiset