Viron presidentti Alar Karis vieraili hiljattain EKT Ecobion biokaasulaitoksella Tallinnan lähellä Maardussa. Presidentin vierailu oli osa Pohjois-Viron vierailua. Arvovaltaisille vieraille esiteltiin tehtaan toimintatekniikkaa, joka käyttää kotitalouksien biojätettä raaka-aineena lopputuotteiksi, jalostetuksi biometaaniksi ja biolannoitteeksi. Vierailun aikana keskusteltiin kierrätysmateriaalien tilanteesta ja sektorin ongelmista Virossa.

“Tietysti presidentin vierailu on meille kunnia, ja on erittäin oikein, että valtionpäämies kiinnittää huomiota kiertotalouteen liittyviin kysymyksiin. Jäte on resurssi vain, jos osaamme hyödyntää sitä. AS Eesti Keskkonnateenused on sijoittanut kierrätysmateriaaleihin ja aikoo tehdä niin jatkossakin – biokaasulaitos on vain pieni osa siitä, mitä voitaisiin ja pitäisi tehdä Virossa jätemateriaalien kierrätyksen näkökulmasta”, sanoi AS Eesti Keskkonnateenusedin toimitusjohtaja Argo Luude ja lisäsi, että investoinnit tarvitsevat vakaan ympäristön: “Kiertotalouden mallissa kaikilla järjestelmän osapuolilla on tärkeä rooli aina materiaalien ja esineiden valmistajista kotitalouksien jätekerääjiin ja kierrätystehtaisiin.”

EKT Ecobio Maardun biokaasulaitos on Virossa ainutlaatuinen, koska biometaania tuotetaan kotitalouksista peräisin olevista biohajoavista jätteistä. EKT Ecobio -tehtaan kokonaisinvestointi oli 14 miljoonaa euroa, josta projektiin saatiin investointitukea 3,9 miljoonaa euroa. Laitoksen tuottamaa biometaania käytetään Tallinnan joukkoliikenteen kaasubussien polttoaineena. Suomen Biovoima toimi urakoitsijana KVR-projektissa osana BioWoima Finlandia.

 

Lisätietoja hankkeesta ja ratkaisusta:

Jani Kangasaho
Myyntijohtaja, Suomen Biovoima Oy
+358 50 468 7907
jani.kangasaho@biovoima.fi