Hyödynnä biokaasulaitoksen käsittelyjäännöksen lannoitearvo.
Biokaasulaitoksen lopputuote eli käsittelyjäännös eli mädätysjäännös erotellaan usein kuiva- ja nestejakeeksi, mikä parantaa sen mahdollista jatkojalostusta sekä käytettävyyttä sellaisenaan lannoitteena. Käsittelyjäännöksen tärkeistä ravinteista suurin osa typestä ja kaliumista sitoutuu separoituun nestejakeeseen, mikä tekee siitä erinomaisen lannoitetiivisteen. Fosforista puolestaan suurin osa sitoutuu tyypillisesti separoituun kuivajakeeseen.
Biokaasulaitoksilla sekä maataloudessa hyvin yleinen separointiin käytetty teknologia on ruuvipuristin, joka on luotettava ja tehokas mekaaninen separointimenetelmä. Separoinnin tehokkuutta voidaan säätää eri syötemateriaaleille sopivaksi muun muassa seulan kokoa säätämällä. Ruuvipuristimella päästään tyypillisesti (syötteestä riippuen) noin 40 % kiintojakeen kuiva-ainepitoisuuteen.
Muita haastavampiin kohteisiin tarkoitettuja separointitekniikoita ovat muun muassa:
Biovoiman edustamat separaattoriteknologiat tulevat luotettavilta valmistajilta, joilla on kokemusta biokaasulaitosten käsittelyjäännöksen kuivaamisesta.
© Eko-Erotus Oy
Biokaasulaitoksen käsittelyjäännöksellä on merkittävä arvo lannoitemateriaalina. Tämä korostuu kuivamädätyslaitoksissa, joissa syötemassan ravinteet sitoutuvat huomattavasti märkälaitosta pienempään nestemäärään, eli lannoitteen ravinnepitoisuus on korkeampi.
Käsittelyjäännös voidaan hyödyntää sellaisenaan, tai:
Käsittelyjäännöksen hyödyntäminen lannoitemateriaaleina (sekä sen luomustatus) riippuu biokaasulaitoksen syötteistä ja kunkin maan paikallisesta lainsäädännöstä.