Suomen Biovoima Oy on solminut kaupan Baltian ensimmäisen biojätteitä käsittelevän biokaasulaitoksen toimituksesta.

Biovoima on tehnyt merkittävän, yli 10 miljoonan euron arvoisen biokaasulaitoskaupan Viroon. Laitos tulee olemaan koko Baltian ensimmäinen kotitalouksien ja kauppojen biojätteitä käsittelevä biokaasulaitos. Valmistuessaan laitos tulee käsittelemään suuren osan Tallinnan alueen biojätteistä, tuottaen siitä biometaania maakaasuverkkoon ja autojen polttoaineeksi korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Sivutuotteina syntyy myös maanparannukseen soveltuvaa biolannoitetta.

Biovoiman myyntijohtaja Jani Kangasaho kuvaa sopimusta edeltänyttä prosessia pitkäksi ja monivaiheiseksi.

Hanketta on viety asiakkaan kanssa eteenpäin yli neljä vuotta, ja sen aikana on nähty monet ylä- ja alamäet. Paikallisia viranomaislupia ja rahoitusratkaisuja jouduttiin muokkaamaan useampaan kertaan, minkä lisäksi korona toi mukaan omat viivästyksensä. Ensimmäinen tämän kaltainen laitoshanke Virossa herättää monissa ihmisissä innostusta, ja se tulee parantamaan jätteenkäsittelyn nykytilannetta Tallinnan alueella merkittävästi. Matkan varrella ympäristöhyötyjä on jouduttu perustelemaan monelta kannalta. Nyt kun kuokka saadaan viimein iskeä maahan, on tunne kieltämättä mahtava.

Uusi biokaasulaitos on käyttövalmis vuonna 2023

EU-lainsäädännön tuoma vaatimus biojätteiden erilliskeräykselle vauhdittaa samankaltaisten laitosten rakentamista Baltiassa merkittävästi, sillä biojätteet ovat aiemmin päätyneet pääosin sekajätteen mukana polttoon tai kaatopaikoille.

‒ Meillä on useita vastaavia hankkeita vireillä jokaisessa Baltian maassa, ja odotettavissa on, että seuraava laitostoimitus tullaan julkaisemaan jo lähitulevaisuudessa, ilmoittaa Kangasaho. Samaan aikaan usea projekti myös kotimarkkinoilla etenee kohti investointipäätöksiä.

Laitoksen rakentaminen käynnistyy välittömästi, ja se on käyttövalmis vuoden 2023 alussa. Valmistuessaan se tulee olemaan yksi Viron suurimmista biokaasulaitoksista. Laitoksen urakoinnista ja toimituksesta vastaa Jyväskyläläis-Vaasalainen BioWOIMA Finland Oy, jonka omistaa Suomen Biovoima Oy, Prohoc Oy ja Wel-Mach Oy.

Jos haluat saada lisätietoja hankkeesta tai ratkaisuista, niin ota yhteyttä!


Lisätietoja hankkeesta ja ratkaisusta:

Jani Kangasaho
Myyntijohtaja, Suomen Biovoima Oy
+358 50 468 7907
jani.kangasaho@biovoima.fi

Eero Tilsala
Toimitusjohtaja, Suomen Biovoima Oy
+358 40 514 7047
eero.tilsala@biovoima.fi


Biovoiman muut uutiset